-I denne posten tar du neste steg mot å ubevisst markere akkordtonene samtidig som du spiller skalabasert eller trinnvis i improvisasjonene dine
medications such as yohimbine have been utilizedpatients, although discontinuation rates are usually How long does cialis last?.
. Øvelsene bygger på del 3 i denne serien, så jobb med de først
.
Som i alle andre poster i denne serien er eksemplene gjort over green bossa, og du finner noter for ditt instrument og play-along til denne låta under videoene. Når du forstår prinsippet, så kan du overføre øvelsen på hvilken som helst standardlåt du ønsker å lære deg
.
-Og ikke glem å synge øvelsene, f eks med å synge med når jeg demonstrerer.
Som alltid- om du lurer på noe eller ønsker flere videoer om dette temaet, bare bruk kommentarfeltet eller send oss en epost, så får du svar.
Mer i samme serie
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 1
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 3
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 2
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 4
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 5
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 6
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 7
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 8
- Lær å improvisere over akkordene i en standardlåt! Del 9
Hei! Øver litt på “Autumn leaves” i f.eks. e-moll. Alle akkordene i låta bygger jo på tonene i e-moll skalaen (med unntak av noen halvtonesteg nedover i 5. og 6. siste takt. Når jeg da øver på å spille skalaene for hver akkord, fungerer teorien om at man bygger akkordene/skalaene på e-moll tonaliteten. På 6. trinn (Cmaj7)derimot, skal jeg vel i teorien spille C-dur skal, men synes tonen f fungerer dårlig i forhold til fiss. Hva er teorien på dette? Er 6.trinn i moll en maj7 #11 akkord? Tritonus som metningstone?
Hei, Bjørnar!
Det finnes mange ulike svar på spørsmålet ditt og alle er like riktige
Først vil jeg komme med følgende påstand: Øving er forberedelse til konserten. Til syvende og sist når du står på konsertpodiet og fremfører låta handler det om å spille det som musikken til enhver tid trenger. Jeg tenker her at jeg spiller det jeg hører. Alt er mulig, alt er lov- det er du som komponist i øyeblikket bestemmer hva som trengs, enten det er innenfor eller utenfor akkord-tonene eller den skalaen som kan passe.
Hvis vi derimot går kronologisk bakover i prosessen- fra konsertpodiet og til øverommet, finnes det mange måter å tenke på for å skaffe oversikt over en låt. Å tenke en rekke akkorder innenfor en skala som passer, som f eks å tenke Em på Autumn Leaves er en- som du viser til i spørsmålet ditt. Fellen her synes jeg er at man fort ender opp med å spille samme type klang hele tiden. En annen måte er å ta utgangspunkt i akkordtonene og tenke skalaene som gjennomgangstoner mellom akkordene. Følger du denne tanken videre kan du tenke funksjonsharmonisk og begynne å gjøre reharmoniseringer- f eks dur ut av IIm7 eller C7 i stedet for Cmaj7 på slutten, etc. Jeg er mest glad i denne tilnærmingen. Det beste er nok å øve alt.
Når alt dette er sagt: Jeg synes #11 høres finest ut på dette stedet, og ville nok ofte brukt den som metningstone fremfor vanlig 11, men det er som over alt ingen regel- bare det som du synes høres best ut.
Lykke til videre!!
Karl Ivar
Rent teoretisk sett: På Em7 kan jeg spille en ren e-moll skala/G-dur fra 6.trinn, på F#m7b5 kan jeg spille en G-dur skala fra 7.trinn, på Gmaj7 kan jeg spille en G-dur skala, på Am7 kan jeg spille en G-dur fra 2.trinn, på B7 blir det durters, så her blir det ett kryss ekstra(minst), på Cmaj7 hadde det altså vært teoretisk riktig å spille en C-dur-skala, på D7 kan jeg spille en G-dur fra 5.trinn. Jeg spør altså teoretisk, trinnanalytisk hvordan man forholder seg til tonalitetens ene kryss på 5. og 6.trinn. Dominanten forstår jeg at man kan gjøre det meste med. Den tåler de fleste toner. Jeg har lest at det finnes metningstoner som er mer vanlig enn andre på visse akkorder og lurer altså på om #11 er vanlig på VImaj7. Er det forskjell hvis den samme akkorden fungerer som Imaj7?
Det korteste og enkleste svaret jeg kan gi deg er: Ja, det er vanlig å bruke #11 på VImaj7 i en moll-skala, og dermed også på Autumn Leaves. På dominanten kan du tenke E-melodisk eller harmonisk moll.
Samtidig vil jeg understreke at ditt tonevalg eller kompositoriske smak når du improviserer er overordnet enhver teori. Det vi nå snakker om er en måte å komme i gang på. Øv gjerne denne tilnærmingen til du er fortrolig med den, så jobb med andre, f eks å bygge improvisasjoner ut fra utelukkende akkordtonene, eller melodien i låta. Jo flere ulike farger du kjenner til, jo mer spennende kan du bygge improvisasjonene.
Husk å ta opp deg selv, og å komponere improvisasjoner.
Sorry, Bjørnar- det finnes ingen fasit her bortsett fra din forestilling om hvordan Autumn Leaves skal låte.
Jeg og vidar spilte nettopp inn en improprat rundt spørsmålet ditt. Den kommer ca 24. juni. Dersom du vil ha den før, kan jeg gjerne sende den til deg, bare si fra.
Jeg vil gjerne ha denne før.
Skal kaste meg rundt og redigere ferdig denne podcasten og deler linken med deg så fort jeg klarer.
Så, da var redigeringen unnagjort og podcasten lastet opp. Har nettopp sendt deg link pr epost. Velbekomme!
Takk for supre innlegg og spørsmål!!!!