Denne uken får du lære en av mine favorittøvelser for å trene på improvisasjon med elevene mine. I dette og de neste innleggene i serien, får du steg for steg lære å sette igang flotte improviserte samspill i små grupper – helst to og to. Dette er øvelser som elevene virkelig liker å holde på med, og du kan bruke dem på nesten alle nivåer. Jeg har brukt disse øvelsene både til aspiranter og til elever på videregående skole.
“Bass og melodi” som utgangspunkt
Øvelsene tar utgangspunkt i to roller i et musikalsk samspill – bassrollen og melodirollen. Med melodi mener i denne sammenhengen ikke en skrevet melodi, men melodisk improvisasjon
. Ved å ta utgangspunkt i disse to rollene kan du sette igang flotte improvisasjoner der elevene har hvert sitt fokus. De blir kjent med ulike elementer i musikken og hvordan de fungerer. Etter min mening er bassen og melodien de to aller viktigste elementene i musikken. De setter rammene for både det harmoniske og det melodiske.
Øvelsene – kort forklart
Bass og melodi
De første to øvelsene går ut på å bli kjent med basselementet og melodielementet. Vi starter med å se på hvordan man kan lage en god basslinje. Dette gjør vi ved å ta utgangspunkt i en skala, og finne en grunntone. Denne grunntonen blir det tonale senteret for basslinjen. Grunntonen spilles på eneren i hver (eller annenhver) takt, og så improviserer vi frem noe mellom hver grunntone.
Etter at bassfunksjonen er på plass jobber vi videre med å lage improviserte melodier. Her er det mange teknikker å jobbe med, men det enkleste er kanskje å begynne med små riff. Disse riffene kan så utvikles videre og videre gjennom improvisasjonen. Det fine med å begynne med riff er at det er veldig trygt og godt. Rammene er veldig lett å forholde seg til, og det er et godt utgangspunkt man kan leke seg med og bygge videre på.
Du kan selvfølgelig gjøre disse øvelsene så enkle og vanskelige du ønsker. For nybegynnere kan små enkle riff på et par tre toner og en enkle rytme være nok. Det viktigste er ikke at det skal være så avansert, men at det skal fungere for elevene. OG at elevene får erfaring med å skape noe!
Sette sammen bass og melodi
Når basselementet og melodielementet er “på plass” kan de settes sammen til et samspill. I starten kan det være nok at bassen og melodien spiller samtidig, uten at de lytter så mye på hverandre
fixed and dose escalation studies (23) . In responders,large majority of patients, although discontinuation sildenafil dosage.
. Etterhvert kan elevene prøve å høre etter hva den andre gjør, og så herme litt og bruke noen av ideene i sin egen improvisasjon.
Hvis for eksempel bassen lager en kul rytme som gjentas, kan det hende at melodien hermer etter samme rytmen.
Oppsummering
Som sagt, så kan disse øvelsene brukes i alle nivåer. Ikke vær redd for å prøve deg frem! Tilpass øvelsene til dine elever, og finn ut hva som fungerer best for dere.
Nyttige linker
I serien Lær å improvisere jobber jeg med noen enkle låter tilpasset nybegynneren. Der går jeg blant annet inn på riffbasert improvisasjon.
I serien Skalaimprovisasjon ser jeg på en rekke innfallsporter til å bruke skalaen som en innfallsport til melodisk improvisasjon!
Speak Your Mind